fbpx

Siitepöly

Siitepöly, tuo kaiken pahan alku ja loppu. Tai ainakin melkein aina. Suurimmaksi osaksi, yleensä, lähestulkoon aina, tuskaa, kurjuutta ja ikuisuudelta tuntuva aikakausi. Paholaisen keksimä kurja ainesosa, joka kuitenkin luonnollemme niin tärkeää, mutta meille monelle niin inhottavaa keltaista utua, joka löytää tiensä ihan mihinkä tahansa ja ei meinaa puhdistua edes pois, vaan siirtyy vaan laattoina eteenpäin.

Monet kärsivät siitepölyn tuomista allergiaoireista jo hyvin varhaisissa vaiheissa, vaikka lumi olisi vielä maassa. Siitepölyä tulee tuulien mukana ulkomailta, jo kauan ennen kuin meillä kukat kukkii tai koivuissa on varpuja. Maalis-huhtikuu voi olla jo liian myöhäinen ajankohta aloittaa allergialääkkeiden syöntiä ja monet joutuvatkin syömään niitä ympärivuoden.

Mikäli oireita alkaa ilmaantumaan, kannattaa allergialääkkeiden syönti jo aloittaa, ennen kuin oireet pahenevat. Ristioireita alkaa ilmaantumaan, kun yhtäkkiä ei sovikaan hyväksi todetut ruuat ja ihmetellään missä vika. Siitepöly on todella viheliäs ystävä, joka aiheuttaa paljon mielipahaa, mutta ilman sitäkään emme voi elää.

Siitepöly on tärkeää luontomme kannalta, se on pakollinen paha. Mutta onneksi on kehitetty paljon lääkkeitä, jotta pystymme helpottamaan oireitamme. Pahimmissa tapauksissa voidaan tehdä siedätyshoitoa, joka helpottaa oireita useiksi vuosiksi. Tämä on monelle sopiva hoitomuoto ja ollut suuri helpotus arkeen. Siedätyshoidosta kannattaa keskustella hoitohenkilökunnan kanssa, koska se on hyväksi todettu hoitomuoto, joka on kuitenkin melko helppo toteuttaa.

Siitepölyä vastaan kannattaa taistella, jotta oireet olisivat vähäisiä. Kotia kannattaa imuroida, pölyt pyyhkiä päivittäin mikäli oireet ovat hankalia. Lakanat kannattaa myös vaihtaa usein sekä mennä nukkumaan aina puhtaana. Kasvot ja kädet kannattaa pestä aina ulkoilun jälkeen. Ovet ja ikkunat tulee pitää suljettuina sekä koneellisen ilmanvaihdon suodattimia kehoitamme vaihtamaan ennen ja jälkeen siitepölykauden.

Pahimpina siitepölykausina kannattaa vältellä ulkoilua mikäli oireet ovat vaativia, tai ulkoilla kosteilla keleillä kun siitepöly ei pöllyä tuulen mukana valtoimenaan.

Miehenikin kysyi minulta tässä yksi päivä, jotta mikähän viereisellä pellolla palaa. Katsoin pihalle ja sanoin, jottei siellä mikään pala, se on vain siitepölypilvi. Kerroin hänelle myös, etten tästä syystä kuivaa pyykkejä tällä hetkellä ulkona, se olisi meidän perheen vikatikki.

Tsemppiä kaikille siitepölykauteen, niin ihana kuin kesä onkin, on siitepölyt yhtä tuskaa. Tänä vuonna minusta tuntuu, että sitä on äärettömän paljon enemmän kuin normaalisti.

Terkuin
– Janina

Photo by Egor Kamelev on Pexels.com

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: