fbpx

Tilanjatkeen puhdistaminen

Meidän perheessä eletään tällä hetkellä oikein kunnon flunssakautta ja se näkyy tilanjatkeiden pesuna lähes parin päivän välein. Koska lapsistani vanhempi on nyt halunnut opetella tekemään sen itse. Tilanjatkeen pesua suositellaan enintään kerta viikkoon, mutta meillä ainakin tarve on jo 3-5 päivän välein.

Nyt kerronkin teille kuinka tilanjatke tulisi pestä oikeaoppisesti. Tottakai tilanjatkeissa on eroja ja jokaisessa tilanjatkeessa oma ohjeistuksensa, mutta käytäntö on kuitenkin pääpiireittäin sama.

Ensimmäisenä kiellän kiehuvan tai kylmän veden käytön, lämmin vesi on oikea vaihtoehto tilanjatkeen pesemisessä. Pulloharjat ja muut apuvälineet menevät myös kielletylle listalle heti kättelyssä, koska ne naarmuttavat tilanjatkeen pintaa! Joten jos olet käyttänyt jotain apuvälineenä hinkataksesi tilanjatkeen pintaa puhtaaksi, ostappa uusi apteekista tai tilaa netistä.

Tarkista oman tilanjatkeesi käyttöohjeista, miten saat tilanjatkeesi ns. “palasiksi”. Mikäli sinulla ei ole käyttöohjetta, voit googlettaa sen mikäli olet epävarma mitä osia tilanjatkeesta saa irrottaa. Yleensä ne avataan, joko kiertämällä tai klipseistä painamalla.

Kun olet irroittanut kaikki osat, huuhtele ne laimeassa ja lämpimässä saippuavedessä, jätä likoomaan hetkeksi. Suosittelen käyttämään lavuaarin sijasta astiaa, koska lavuaari ei ole välttämättä tarpeeksi puhdas kaikista bakteereista.

Pesuun voit käyttää tipan esimerkiksi astianpesuainetta, mutta suosittelen käyttämään sitä vain vähän. Kun olet huuhdellut osat huolellisesti saippua vedestä, kuitenkaan niitä liikaa hinkkaamatta, vaihda vesi astiaasi ja jätä osat likoamaan esim. 10-15 minuutiksi lämpimään veteen.

Tämän jälkeen huuhtele osat juoksevan veden alla ja jätä kuivamaan esim pyyhkeen päälle, älä kokoa vielä. Älä hinkkaa kuivaksi pyyhkeellä tai paperilla, vaan anna ilman kuivata tilanjatke.

Kun tilanjatke on kuiva, kokoa se ja varmista, että kaikki osat ovat napsahtaneet paikoilleen. Näin sinulla on taas puhdas tilanjatke käyttöösi seuraaviksi päiviksi.

Mikäli tilanjatke näyttää edelleen likaiselta, naarmuiselta, harmaalta tai vaalean”utuiselta”, on syytä hankkia uusi tilanjatke. Päivittäisessä käytössä oleva tilanjatke tulee uusia mielellään vuoden välein, monet uusivat jopa 6 kk välein saadakseen paremman lopputuloksen.

Joistakin tilanjatkeista tulee vaihtaa myös silikoniset läppä osat, mielellään 2-3 kk välein, mutta viimeistään puolen vuoden välein. Näitä läppiä saa ostettua apteekeista.

Tässä vielä linkki meidän käyttämään tilanjatkeeseen, sen pesuohje videoon, jonka avulla tyttärenikin opetteli pesemään tilanjatkeensa aivan itse.

Phillipsin tilanjatke ja sen pesuohje video

Toivottavasti näistä ohjeista oli teille hyötyä!

Terkuin Janina / Oirepäiväkirja Team

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: