fbpx

Aikuisen allergia

Alle olemme keränneet joitakin vertaistuen piirissä ilmeneviä asioita ja huomioita. Tutustu myös Käypä hoito-suosituksiin, osoitteessa www.kaypahoito.fi .

Asiantuntevan hoidon varmistamiseksi suosittelemme sinua ottamaan yhteyttä alan erikoislääkäriin etenkin, jos oireet ovat keskivaikeita tai vaikeita ja ne hankaloittavat arkea merkittävästi.

Joskus allergiaoireet voivat ilmestyä vatsanväänteinä, turvotuksena, ripulina tai ilmavaivoina. Jo pienikin altistuminen saattaa tehdä isot oireet.

Aikuisen allergia

Allergia voi puhjeta milloin vain. Aikuisena puhjennut allergia jatkuu pääsääntöisesti koko loppuelämän ja sen kanssa täytyy oppia elämään. Siksi oikean hoitomuodon löytyminen on erityisen tärkeää, että arki olisi mahdollisimman sujuvaa.

Allergioiden yleisyydestä huolimatta suurin osa aikuisten allergioista on onneksi lieviä. Aikuiset pärjäävät usein vain tilapäisellä lääkityksellä esimerkiksi siitepölykauden ajan. Silti osa tarvitsee ympärivuotista lääkitystä ja jatkuvaa tarkkuutta allergioiden kanssa. Allergioita ei tule sekoittaa erilaisiin intoleransseihin tai muihin sairauksiin, esimerkiksi keliakiaan. Siksi myös aikuisena alkaneet allergiat on syytä selvittää yhdessä lääkärien kanssa virhediagnoosien välttämiseksi.

Usein allergiat vaikuttavat myös työntekoon, koska allergialääkkeet voivat tehdä olosta väsyneen ja tokkuraisen. Lääkkeen vaihtaminen voi auttaa, mutta joskus nuutunut olo voi johtua itse allergiaoireista.

Joskus myös allergioiden aiheuttamat iho-ongelmat vaikeuttavat työn tekoa tai Joskus allergioiden aiheuttamat iho-ongelmat vaikeuttavat työntekoa tai harrastuksia. Oireet voivat kroonistua ajan myötä siinä määrin, että allergisen on kouluttauduttava uudelleen tai jäävätä pois työelämästä. Siksi oikea hoitomuoto on etsittävä mahdollisimman pian oireiden alkamisen jälkeen.

Onneksi markkinoille tulee jatkuvasti uusia ja arkea helpottavia tuotteita, joista voi yrittää löytää itselleen parhaimman avun. Erilaisia hoitomuotoja ja muuta apua kannattaa kysyä myös vertaistukiryhmistä.

Välillä saattaa tuntua siltä, ettei mikään auta ja olo on kurja. Järjestä silloin aikaa itsellesi ja tee jotain, josta nautit. Stressi pahentaa allergiaoireita merkittävästi ja stressin vähenemisestä voi olla suuri apu allergiaoireiden rauhoittamiseen.

Suurinosa allergioista johtuu siitepölystä, sen aiheuttamista ristireaktioista. Joskus oireet voivat olla myös jokin muu sairaus, vaikka oireet vaikuttavat hyvin samanlaisilta kuin allergiaoireet. Tästä syystä kannattaa hakeutua lääkärin puheille, mikäli tuntuu ettei oireiden kanssa pärjää ja asia mietityttää. Joskus selvittäminen vaatii varsinaista salapoliisityötä ja on aikaa vievää. Työ kannattaa kuitenkin tehdä, jotta tilanne rauhoittuu ja saat itsesi mahdollisimman oireettomaksi.


%d bloggaajaa tykkää tästä: