fbpx

Aikuisen astma

Alle olemme keränneet joitakin vertaistuen piirissä ilmeneviä asioita ja huomioita. Tutustu myös Käypä hoito-suosituksiin, osoitteessa www.kaypahoito.fi .

Astmaatikon täytyy aina muistaa hoitaa itseään, koska hyvä hoito takaa hyvinvoinnin.

Aikuisen astma

Astma voi puhjeta milloin tahansa, myös aikuisena. Käänny lääkärin puoleen aina, jos epäilet astmaa. Aikuisten astma jaetaan useampiin erilaisiin tyyppeihin sen oireiden ja alkamisiän perusteella. Niiden hoito on lähestulkoon sama, mutta lääkityksessä voi olla pieniä eroavaisuuksia ja lääkäri voi antaa erilaisia ohjeita elämäntapojen muuttamiseen.

Aikuisten astmaoireet ovat hyvin samanlaisia kuin lapsilla ja nuorilla. Astmaatikko voi kärsiä hengenahdistuksesta ja hengityksen vinkumisesta, yskästä, väsymyksestä tai alentuneesta rasituksen sietokyvystä. Myös uniapnealla tiedetään olevan yhteys astmaan. Astma pahenee usein siitepölykaudella, flunssassa, kylmällä pakkasilmalla tai joskus kostealla säällä mm. ilmassa olevien homeitiöiden vuoksi.

Oireet ovat aina yksilöllisiä ja ne voivat vaihdella laajasti vuorokauden tai vuodenajan mukaan. Oirepäiväkirja auttaa löytämään parhaan hoitomuodon yhdessä lääkärin kanssa.

Kehittyneen hoidon ansiosta astma saadaan kuriin lähes aina ja oikean hoidon avulla aikuinen voi elää pääsääntöisesti normaalia arkea.

Aikuisten astman hoidon suurimpia haasteita ovat tupakointi, ylipaino, allergiat ja sisäilmaongelmat. Astman tutkimisvaiheessa lääkärit pyrkivät tarkastamaan potilaan elinolosuhteet. Siksi lääkäri saattaa kysyä myös ihmetystä aiheuttavia kysymyksiä ja kehottaa tekemään muutoksia joihinkin asioihin.

Astma saadaan usein kuriin oikean hoitomuodon löydyttyä ja myös aikuinen voi elää normaalia arkea astman kanssa. Astma muuttuu vain harvoin niin vaikeaksi, että se on este työnteolle tai muulle liikkumiselle. Astma voi olla pahenemisvaiheessa, jos raskas hengitys haittaa arkea ja jaksamista. Silloin on syytä hakeutua lääkäriin, jossa voidaan tarkistaa lääkitys. Terveyskeskuksesta on mahdollista saada hengitettäviä lääkkeitä lisähapen avulla, jos oireet ovat vaikeutuneet selvästi ja kotilääkityksestä ei ole riittävää apua. Lisähapen kanssa lääkkeiden anto on helppoa ja usein siitä on apua välittömästi.

Myös aikuisen kannattaa käyttää tilanjatketta, jos lääkkeen ottaminen tuntuu epävarmalta ja lääkkeen hoitovaste mietityttää. Tilanjatkeita saa ostettua apteekista, eivätkä ne ole kovin kalliita.

Aikuisen kannattaa myös keskustella keuhkoahtauman mahdollisuudesta, mikäli oireet voisivat sopia siihen, nykyään tunnetaan myös astman ja keuhkoahtauman sekamuoto ACO.

Astma kannattaa aina tutkituttaa huolellisesti, sekä siitä tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa tarkasti, jotta oireet saadaan kuriin ja hyvinvointi paremmaksi.


%d bloggaajaa tykkää tästä: