fbpx

Aikuisen ihosairaudet

Alle olemme keränneet joitakin vertaistuen piirissä ilmeneviä asioita ja huomioita. Tutustu myös Käypä hoito-suosituksiin, osoitteessa www.kaypahoito.fi .

Asiantuntevan hoidon varmistamiseksi suosittelemme sinua ottamaan yhteyttä alan erikoislääkäriin etenkin, jos oireet ovat keskivaikeita tai vaikeita ja ne hankaloittavat arkea merkittävästi.


Aikuisen ihosairaudet

Aikuisen ihosairaudet ovat usein kulkeneet mukana jo pidemmän aikaa, mutta joskus ne ilmaantuvat yllättäen tai vaikeutuvat merkittävästi ilman järkevää syytä.

Suurin osa ihosairauksista on vaarattomia, mutta myös vaarattomat ihosairaudet voivat pitkittyessään kroonistua, joten jo pienimpiäkin ihottumia kannattaa hoitaa.

Joskus aikuisten ekseemaa sekoitetaan prosiakseen, nokkosihottumaan tai jopa ruusufinniin. Tästä syystä kannattaa hakeutua osaavalle lääkärille hyvissä ajoin.

Stressi voi aiheuttaa tai pahentaa ihottumia. Stressi näkyy iholla helposti ja stressin helpottaessa myös ihon yleistila paranee. Siksi kannattaa minimoida stressitekijät aina kun mahdollista ja järjestää aikaa itselleen. Aina se ei ole niin helposti tehty, kuin sanottu, mutta pieniä askeleita kohti stressitömpää elämää voi aina ottaa hetkittäin.

Alkoholi pahentaa iho-oireita. Siksi alkoholijuomia kannattaa välttää etenkin, jos ihottumat ovat pahenemisvaiheessa tai tulehtuneet. Myös tupakointi heikentää ja vanhentaa ihoa huomattavasti. Molemmat aiheuttavat ihon rappeutumista estämällä hapenkulun tai kuivattamalla ihoa entisestään.

Tatuoinneissa piilee terveysriski. Tatuointeja voi ottaa, jos ne tehdään ja jälkihoidetaan oikein tiedostaen riskit allergiaoireista ja mahdollisista pysyvistä vaurioista. Ihosairauksista kärsivä henkilö ei voi kuitenkaan koskaan varmuudella tietää onnistuuko tatuointi vaikka tatuoija olisi ammattilainen. Myös hennatatuoinnit voivat laukaista allergisen reaktion sekä aiheuttaa pysyviä ihovaurioita. Hennatatuointien (nimenomaan mustan värin) tiedetään laukaisseen elinikäisen hiusväriallergian.

Mitä vanhemmaksi  tulemme, sitä hauraaksi ihomme muuttuu. Ihon immuunivaste, solujen uusiutuminen, haavojen paraneminen, lämmönsäätely ja tuntoaisti heikkenevät ajan kuluessa. Myös talin ja hien eritys vähenee. Iho ei pysty tuottamaan D-vitamiinia samaan tapaan kuin nuorena, joten kannattaa aloittaa D-vitamiinilisän käyttöviimeistään keski-iän kynnyksellä.

Naisten ja miesten ikääntyminen eroavat toisistaan myös ihon osalta. Miehet ”vanhenevat” tasaisesti. Naisilla estrogeenin tuotanto vähenee merkittävästi vaihdevuosi-iässä, joka voi aiheuttaa kuivan ja halkeilevan ihon. Ihon sarveiskerrokseen voi ilmestyä pieniä halkeamia ja iho muuttua kireäksi, kutiavaksi, punoittavaksi ja hilseileväksi. Ilmiötä kutsutaan ikääntyvän asteatoottiseksi ihoksi. Auringonvalo nopeuttaa myös ihon vanhenemista, koska auringonsietokyky heikkenee iän myötä. Siksi ihon kosteutuksen ja suojauksen tärkeys korostuu iän myötä. Veden juominen ja hyvien rasvojen nauttiminen sisäisesti ovat myös tärkeä osa ikääntyvän ihmisen ihonhoidon rutiineja.

Ihon oheneminen ikääntyessä voi aiheuttaa jo yksinään iho-oireita, mutta varsinaiset ihosairaudet vaikeuttavat tilannetta entisestään. Siksi ihonhoito on erityisen tärkeää ikääntyessä ja tarvittaessa apua kannattaa pyytää ihotautilääkäriltä.

Ikää karttuessa ihoon saattaa myös ilmestyä ihomuutoksia, erilaisia luomia ja pigmenttihäiriöitä. Ihokasvaimet ovat hyvin yleisiä ja useat niistä on Iän myötä ihoon saattaa ilmestyä ihomuutoksia, joita voivat olla erilaiset luomet ja pigmenttihäiriöt. Ihokasvaimet ovat hyvin yleisiä ja ne ovat usein hyvälaatuisia. Rasvaluomet ovat usein hyvänlaatuisia muutoksia, joista on lähinnä kosmeettista haittaa. Joskus ne saattavat ärtyä esimerkiksi hankauksesta, silloin niitä kannattaa puhdistaa antiseptisella iholle tarkoitetulla puhdistusaineella, sekä pitää ihoalue muutoinkin puhtaana ja kuivana. Hyvänlaatuiset luomet ovat yleensä melko pienikokoisia, symmetrisiä ja tasavärisiä. Jos sinulla on hyvin epäsymmetrinen, nopeasti kasvava, kutiseva, kirvelevä tai muuten huolestuttava luomi, sitä kannattaa näyttää lääkärille. Näin voit varmistaa, ettei ole kyse pahanlaatuisesta kasvaimesta.

Aikuisen sekä ikäihmisen ihonhoito on yhtä tärkeää kuin pienen vauvan, vaikka aikuisilta tämä meinaa aika ajoin unohtua. Ihonhoidon perusta on säännöllinen pesu ja rasvaus. Karsi kemikaaleja välttämällä ylimääräisiä tuotteita ja puhdista iho huolellisesti niiden käytön jälkeen. Huolehdi myös ihon kosteutuksesta. Perusvoiteen käyttäminen parantaa ihon suojatoimintaa kosteutuksen lisäksi. Sopiva perusvoide löytyy vain kokeilemalla.

Ihon hyvinvointiin vaikuttaa monet tekijät, kuten ravinto, liikunta, ulkoilu, stressi ja alkoholin käyttö sekä tupakointi. Terveellisillä elämäntavoilla parannat ihon hyvinvointia ja autat ihoa pysymään terveenä.

Joskus voi tuntua siltä, ettei mistään ole apua, eikä oireita saa kuriin. Aloita kysymällä itseltäsi, olenko varmasti tehnyt kaiken tarvittavan ja riittävän pitkään? Aikuisena saattaa luovuttaa liian nopeasti, eikä keho ole kerinnyt reagoimaan tulleisiin muutoksiin. Esimerkiksi monet kertovat välttäneensä jotain ruoka-ainetta, eikä se auttanut kuin hetkeksi tai ei lainkaan. Ruokavaliomuutosta täytyy noudattaa ainakin reilu kuukausi, että kokeilusta saa tarpeeksi irti. Pahimpien oireiden pitäisi helpottaa muutamassa päivässä, allergeeni poistuu elimistöstä muutamassa viikossa ja elimistö alkaa palautumaan reilussa kuukaudessa. Oireita voi myös aiheuttaa useampi kuin yksi ainesosa ja näin yleensä onkin.

Vertauksena allergiaoireiden aiheuttajien etsintä lapsella ja aikuisella. Aikuinen poistaa lapseltaan ruoka-aineita pitkiksi ajoiksi löytääkseen lapsen iho-ongelmien aiheuttajan, joka voi olla esimerkiksi maito, kotimaiset viljat, maissi, peruna, nauta, kananmuna, kala, sitruunahappo ja niin edelleen. Sinnikkäällä välttämisellä aikuinen saattaa saada lapsen täysin oireettomaksi.

Sama ei kuitenkaan ole yhtä helppoa omalla kohdalla. Aikuinen testaa ruokia viikon ja toisenkin, mutta sitten tulee mielitekoja, jotka voivat johtaa periksiantamiseen, eikä kokeilusta ollut mitään hyötyä. Lasten allergioista saadaan yleensä kiinni, kun taas aikuinen pohtii miksi ei saa omaa oireiden aiheuttajaa selville. Aina näin ei ole, mutta usein aikuiselle esimerkiksi ”punaviinilasillinen herkullisen ruoan kanssa” voi olla liian suuri houkutus.

Aikuisen pitäisi olla itsensä kanssa yhtä järjestelmällinen kuin vanhemmat lapsien kanssa. Näin oireita saatettaisiin saada enemmän kuriin ja ylimääräisiltä lääkityksiltä säästyttäisiin.

Joskus oireita ei saa kuriin, vaikka tekisi kaikkensa ja kokeilisi määrättyjä lääkkeitä, rasvoja ja kävisi jatkuvasti erilaisissa hoidoissa. Ongelmat vain jatkuvat, olo on kurja ja mieli menee maahan. Töissä on vaikea pärjätä, tulee pitkiä sairauslomia, mahdollinen työkyvyttömyyseläke ja sosiaaliset tilanteet hankaloituvat entisestään. Siksi olisi hyvä käydä juttelemassa tilanteesta terapeutin kanssa, liittyä internetin vertaistukiryhmiin ja osallistua potilasjärjestöjen kuntoutuskursseille.

Ihosairaan ihmisen sairaus näkyy ihossa, mutta samalla se voi olla ulospäin näkymätön henkinen taakka. Se järkyttää ja herättää kysymyksiä miksi minä ja pääsenkö tästä koskaan eroon? Se aiheuttaa tulevaisuuden pelkoa, syyllisyyttä tekemättömistä töistä ja muista askareista, turvattomuuden tunnetta tulojen menetyksestä ja paljon muita tunteita. Omat selviytymiskeinot eivät aina riitä tilanteen ymmärtämiseen ja psyykkiseen hallitsemiseen. Lähipiirin kommentit saattavat herkistää ja pahentaa oloa. Kipujen, kutinan ja huolien aiheuttama unettomuuskaan ei ole lainkaan tavatonta.

Lähipiirillä täytyy olla sairaudesta realistinen kuva, että he voivat ymmärtää sairastunutta ja voivat olla hänelle henkisenä tukena. Läheisten tuki ei aina riitä, jolloin kannattaa etsiä ulkopuolista keskusteluapua, esimerkiksi terapeutin muodossa. Luottamus hoitohenkilökuntaan helpottaa vaikean arjen keskellä ja antaa paremmat eväät tiellä kohti toipumista.


%d bloggaajaa tykkää tästä: