fbpx

Allergia

Allergiat, yliherkkyydet ja allergiatyyppinen oireilu ovat tavallisia vaivoja myös Suomessa. Oireita voidaan helpottaa lääkkeillä, siedätyshoidoilla ja poissulkemalla oireiden aiheuttajat.

Vertaistuen merkitys korostuu erityisesti vaikeassa oireilussa. Internetin keskustelupalstat ja sosiaalinen media tarjoavat helposti saatavilla olevaa vertaistukea, joiden avulla monet ovat löytäneet myös itselleen sopivan hoitokeinon.

Alle olemme keränneet joitakin vertaistuen piirissä ilmeneviä asioita ja huomioita. Tutustu myös Käypä hoito-suosituksiin, osoitteessa www.kaypahoito.fi .

Asiantuntevan hoidon varmistamiseksi suosittelemme sinua ottamaan yhteyttä alan erikoislääkäriin etenkin, jos oireet ovat keskivaikeita tai vaikeita ja ne hankaloittavat arkea merkittävästi.

Joskus allergiaoireet voivat ilmestyä vatsanväänteinä, turvotuksena, ripulina tai ilmavaivoina. Jo pienikin altistuminen saattaa tehdä isot oireet.

Miten tunnistaa, onko kyse allergiasta?

Allergialla on monet kasvot ja niitä on välillä vaikea tunnistaa. Usein kannattaa miettiä mikä allergiaa voisi aiheuttaa. Vastauksen voi saada esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä; onko reaktio välitön vai välillinen? Onko reaktio saanut alkunsa siitepölystä, eläinkontaktista, jostain tuotteesta, lääkkeestä tai ruoasta? Onko taustalla allergia vaiko jokin muu sairaus? Voisiko kyseessä olla kenties ristireaktio? Tai jopa anafylaktinen reaktio?

On myös hyvä huomioida sairauden monimuotoisuus, kyseessä voi olla useampikin erilainen oire, reaktio tai sairaus. Tästä syystä omaa kehoaan on kuunneltava ja tarkkailtava, sekä hakeuduttava asiantuntevan lääkärin hoitoon mikäli oireiden kirjo herättää huolta.

Mikä voi olla allergiaa?

Nuha
Allerginen nuha vaivaa monia suomalaisia ja on ikävä vaiva arjen keskellä. Nenä vuotaa jatkuvasti kirkasta nestettä ja siihen voi liittyä aivastelua.

Oireet helpottuvat usein allergialääkkeellä ja nenäsumutteilla. Ongelman jatkuessa on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle.

Silmäoireet
Silmäoireilu näyttäytyy usein silmien vuotamisena ja turvotuksena, silmiä voi kutittaa ja kirvellä jopa polttavasti. Vaikeimmassa tapauksessa silmäoireet aiheuttavat luomitulehduksen.

Oireita voi helpottaa silmätipoilla ja allergialääkkeillä. Pahimpina siitepölykausina kannattaa pysytellä sisätiloissa ja peseytyä ulkoilun jälkeen.

Aivastelu, yskä ja hengen ahdistus
Aivastelu on yleisin allergiaoire. Pahimpina allergiakausina voi ilmaantua hengenahdistusta ja kovaa yskää. Suuta voi myös kutittaa ja kurkku tuntua kuivalta.

Oireiden hoitamisen voi aloittaa allergialääkkeellä, mutta lääkäriin tulee hakeutua oireiden vaikeuduttua!

Vatsavaivat
Allergiat ja yliherkkyydet voivat aiheuttaa vatsa- ja suolistovaivoja. Suoliston tasapainon ja hyvinvoinnin ylläpitäminen on erittäin tärkeää allergioiden ja yliherkkyyksien hoidossa.

Vatsa- ja suolistovaivoista tulee hakeutua lääkäriin oireiden vaikeutumisen ja kroonistumisen välttämiseksi. Myös monet muut sairaudet ja syyt voivat selittää oireilun, joten niiden syy täytyy aina selvittää!

Iho-oireet
Ihottumat voivat johtua allergioista, vaikka myös ihosairauksilla on yhteneväisiä piirteitä allergiaoireilun kanssa. Ruokavaliomuutokset ja sopiva ravinnon löytäminen voi helpottaa oireilua kummassakin tapauksessa.

Pieniä ihottuma-alueita voi hoitaa kortisonivalmisteilla ja perusvoiteilla. Tilanteen vaikeutuessa on hakeuduttava lääkäriin ihottuman kroonistumisen estämiseksi.

Anafylaksia
eli henkeä uhkaava allerginen reaktio
Anafylaksia on yleensä alle 30:ssä minuutissa kehittyvä vakava allerginen reaktio, jonka tunnusmerkkejä ovat kutiseva tai punainen nopeasti leviävä ihottuma, kasvojen tai kaulan turvotus, palan tunne kurkussa ja pahimmassa tapauksessa hengityksen vaikeutuminen sekä tajunnanmenetys.

Anafylaktinen reaktio on otettava aina vakavasti ja lääkäriin hakeudutaan HETI! Anafylaktinen reaktio on hengenvaarallinen ja siihen tarvitaan AINA lääkäriä sekä sairaalahoitoa!

Hoito on aina sairaalassa! Ensimmäisen anafylaktisen reaktion jälkeen sinun tulee jatkossa kantaa mukanasi EPIPEN-kynää ja kertoa asiasta läheisillesi, sekä opastaa heitä kynän käytöstä.

Allergiaoireiden kirjo on laaja ja jokainen oireilee yksilöllisellä tavalla. Siksi oireistoa on vaikea linjata täysin yhteneväiseksi, joten kuuntele oireitasi, hoida niitä sen mukaan ja hakeudu tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Yhtenä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä pahemmat oireet ovat, sen nopeammin on otettava yhteyttä lääkäriin.


Miten hoitaa erilaisia allergioita?

Allergiaoireita voidaan lievittää erilaisilla allergialääkkeillä, silmätipoilla ja nenäsumutteilla. Allergian hoitaminen perustuu oireenmukaiseen hoitoon siinä laajuudessa kuin tarvetta esiintyy. Apteekista on mahdollista ostaa ilman reseptiä saatavia käsikauppalääkkeitä, mutta oireiden pitkittyessä tai vaikeutuessa on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Silloin lääkäri voi tehdä kokonaisvaltaisen diagnoosin, jonka pohjalta voidaan etsiä paras mahdollinen hoitomuoto. Usein reseptillä saatavat lääkkeet ovat myös käsikauppalääkkeitä edullisempia.

Kuka tahansa voi saada sairaalahoitoa vaativan vakavan allergisen reaktion eli anafylaktisen shokin. Anafylaksian riskiryhmään kuuluvien tulee kantaa mukanaan EPIPEN-adrenaliinikynää, joka voi pelastaa hengen anafylaktisen kohtauksen alkaessa. Mikäli olet saanut lääkäriltäsi EPIPEN-reseptin, sinun tulee kertoa asiasta läheisillesi, työ- ja opiskelukavereillesi sekä kaikille muille kanssasi toimiville henkilöille.  Opettaa heitä milloin EPIPEN-adrenaliinikynää tulee käyttää ja missä säilytät sitä. Huolehdi EPIPEN-adrenaliinikynän oikeasta säilyttämisestä, etenkin kesäisin ja talvisin. Adrenaliinikynällä on tarkat ohjeet siitä kuinka sitä tulee säilyttää erilaisissa olosuhteissa.  

Allergiaoireita voi helpottaa välttämällä aiheuttajia. Joskus oireita voi tulla pienimuotoisesti tai ristireaktion kautta, jolloin aiheuttajia kannattaa välttää joko osittain tai kokonaan. Alkoholi lisää oireita ja niiden voimakkuutta, joten alkoholijuomien käyttöä kannattaa rajoittaa.

Eläinallergisten kannattaa välttää kontaktia oireita aiheuttavien eläinlajien ja niiden lajisukulaisten kanssa. Lemmikkien omistajat ja eläinten kanssa työskentelevät saattavat allergisoida tietämättään kuljettamalla eläinpölyä ja hilsettä vaatteissaan. Vaikeasti eläinallergisen kannattaa välttää kontaktia myös heihin. Se ei aina onnistu käytännössä, mutta esimerkiksi matkustaessa junalla voi varata allergisille tarkoitetun istumapaikan. Allergikolle sopivia vaihtoehtoja kannattaa kysyä matkanjärjestäjältä.

Siedätyshoito. Hyvin häiritsevään ja arkea hankaloittavaan allergiaan voidaan kokeilla siedätyshoitoa. Siedätyshoidolla tarkoitetaan elimistön tietoista altistamista allergeenille. Immuunijärjestelmän hallittu altistaminen johtaa elimistön tottumiseen ja sietokyvyn paranemiseen. Siedätyshoito on tutkittu hoitomuoto ja siitä on saatu paljon positiivista näyttöä. Kaikille hoitomuoto ei kuitenkaan sovi, mutta suurimmalla osalla hoitomuoto on erinomainen sekä oireet ovat puolittuneet tai jopa hävinneet.