fbpx

Lapsen allergia

Alle olemme keränneet joitakin vertaistuen piirissä ilmeneviä asioita ja huomioita. Tutustu myös Käypä hoito-suosituksiin, osoitteessa www.kaypahoito.fi .

Asiantuntevan hoidon varmistamiseksi suosittelemme sinua ottamaan yhteyttä alan erikoislääkäriin etenkin, jos oireet ovat keskivaikeita tai vaikeita ja ne hankaloittavat arkea merkittävästi.

Joskus allergiaoireet voivat ilmestyä vatsanväänteinä, turvotuksena, ripulina tai ilmavaivoina. Jo pienikin altistuminen saattaa tehdä isot oireet.

Lapsen allergia

Vauva-ajan muuttuessa taaperoajaksi, on allergiat yleensä vielä vahvasti läsnä. Oireilu usein vähenee mitä isommaksi lapsi kasvaa ja näin ollen arki helpottaa. Näin ei kuitenkaan aina ole ja joskus elämä hankaloituu uudelleen, kun mukaan tulee siitepölyallergiat sekä päiväkodista tulevat flunssat sekä muut pöpöt.

Allergialapsen päiväkoti-aika voi olla haasteellista, etenkin uusien oireiden ilmaannuttua. Kotona on yleensä osattu varoa kaikkia altistumismahdollisuuksia sekä ruokavalio koostuu usein samoista ainesosista, joita on totuttu käyttämään. Päiväkotiin siirryttäessä saattaa oireita ilmetä välillä enemmänkin. Lapsen ympäristö muuttuu, päiväkodin keittiö saattaa käyttää joitain uusia tuotteita mitä teidän kotikeittiössä ei ole totuttu käyttämään ja ne aiheuttavat oireita. Siksi hyvän keskusteluyhteyden luominen hoitajien, keittiöhenkilökunnan ja kodin välille on erityisen merkityksellistä heti ensimmäisestä hoitopäivästä lähtien.

Pienten lasten keskuudessa esiintyy vaikeutta myös ruokailun siisteydessä, ruuan palasia saattaa eksyä lattian kautta väärään suuhun, joka altistaa allergisen välittömään vaaraan, mikäli lapsi kärsii vakavasta allergiasta. Joskus saatetaan altistua maistamalla hieman naapurilapsen lautaselta tai lainata huomaamatta lusikkaa ja seurauksena voi olla mm. vatsavaivat tai laaja ihottuma, pahimmassa tapauksessa anafylaktinen reaktio.

Altistumisia tulee välttää, mutta niitä sattuu leikki-ikäiselle helposti. Informoi päiväkodin henkilökuntaa allergioista ja selvitä välittömän vaaran riskit etenkin, jos lapsella on anafylaktista taustaa sekä painota ruokailutilan siisteyttä ja ruokailuvälineiden puhtautta. Opeta epipenin käyttö jokaiselle hoitajalle henkilökohtaisesti.

Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sen tiedostavampi hänestä tulee. Esikouluiän lähestyessä lapsi osaa usein varoa tiettyjä ruokia ja kertoa allergioistaan, oireistaan ja lääkkeen tarpeesta itse, mikäli allergioiden kanssa on eletty koko elämä. Uusien allergioiden kanssa tulee olla varovainen ja opettaa lasta huolehtimaan myös itse itsestään.

Monet yliherkkyydet jotka ovat johtuneet suoliston valmiuksista, häviää tai Suoliston valmiuksista johtuvat yliherkkyydet häviävät tai helpottavat usein kouluikään mennessä. Oireet voivat silti palata esimerkiksi siitepölykaudella. Lasten onkin hyvä olla tietoisia omista allergioistaan ja niiden hoitamisesta. Lopullinen vastuu on kuitenkin aina aikuisella.

Ala-asteikäinen lapsi on jo hyvin tietoinen itsestään ja osaa toimia tilanteen vaatiessa. Koulun alkaessa opettajille ja kouluterveydenhoitajille kannattaa informoida lapsen allergioista ja neuvoa mahdollisen EPIPENin käyttö. Myös koulun keittiöhenkilökunnan täytyy olla tietoinen lapsen allergioista, että he voivat valmistaa sopivaa ja ravitsevaa ruokaa.


%d bloggaajaa tykkää tästä: