Alle olemme keränneet joitakin vertaistuen piirissä ilmeneviä asioita ja huomioita. Tutustu myös Käypä hoito-suosituksiin, osoitteessa www.kaypahoito.fi .
Asiantuntevan hoidon varmistamiseksi suosittelemme sinua ottamaan yhteyttä alan erikoislääkäriin etenkin, jos oireet ovat keskivaikeita tai vaikeita ja ne hankaloittavat arkea merkittävästi.

Lapsen ihosairaudet
Taaperoikäisen lapsen kanssa iho-ongelmien hoito voi olla hieman helpompaa, tai sitten ei. Rasvauksia ja hoitoa kapinoiva pieni ihmisen alku voi olla hyvin hankala tapaus. Ihon hoitamista ei voi silti lopettaa, vaikka lapsi ei osaa ajatella omaa parastaan tunnekuohujen yli ja pakottaminen ei ole pidemmän päälle järkevää. Yritä löytää yhteinen sävel lapsen kanssa, esimerkiksi palkintojen tai tsemppitaulukon avulla.
Rasvaukset ovat usein tuttu rutiini, jos lasta on rasvattu vauvasta asti. Myös helposti rasvattavan lapsen kanssa suosittelemme käyttämään tsemppitaulukkoa, koska jossain vaiheessa lapsen on huolehdittava ihonhoidosta itse. Pitkäkestoisen hoitoon sitoutumisen kannalta palkinto on pakkoa parempi, koska silloin lapsi motivoituu hoitamaan itseään.
Taaperon ihon hoitaminen voi olla raskasta, mutta onneksi ajanjakso on lyhyt. Ihonhoidon laiminlyönti saattaa muuttaa myös lasten ihosairaudet kroonisiksi. Vertaistukea saa erilaisista keskusteluryhmistä netin kautta ja niihin kannattaakin tukeutua, koska samojen ongelmien kanssa painivilla vanhemmilla, voi löytyä jokin kikka kolmonen, jolla teidänkin arki voi helpottua.
Päivähoitoon kannattaa viedä rasvat sekä kirjalliset rasvausohjeet, henkilökunnan vaihtuvuuden vuoksi. Joskus päivähoidossa vaaditaan erillinen hoito-ohje lääkäriltä, etenkin silloin jos käytössä on reseptillä saatavia tuotteita. Varaudu näihin jo etukäteen, jotta vältyt turhilta selvitystyöltä ja ihon huononemiselta.
Ihosairauksista kärsivät lapset saattavat olla melkoinen näky hoitopäivän jälkeen. Rasvaiset vaatteet imevät hiekkaa ja lapsi saattaa olla koko päiväkodin likaisin lapsi. Lapsi kannattaa pestä ja rasvata uudestaan aina hoitopäivän jälkeen. Hiekka tarttuu helposti rasvaiseen ihoon ja voi ärsyttää ihoa jäädessään siihen kiinni. Kuitenkaan leikkejä ei kannata alkaa estelemään.
Vinkkinä myös, että vaatteiden pesukoneet joutuvat erittäin koville rasvaisista ja hiekkaisista vaatteista, joten pesukoneille kannattaakin tehdä puhdistukset kerran kuukaudessa, etenkin kesäkausien aikana. Jos rasvaista pyykkiä tulee useammaltakin henkilöltä, kannattaa pesukone pestä 2 viikon välein, näin kone on pitkäikäisempi ja kestää pidempään rikkoutumatta.
Taaperon iho-oireet saattavat pahentua rajustikin siitepölykauden aikana, tällöin kannattaa tukeutua lääkäriin ja pyytää lisälääkitystä. Siitepölykauden aikana myös erilaiset ruoka-aineet voivat nostaa allergia ja iho-oireet esiin, joita ei normaaliolosuhteissa ole. Oireiden aiheuttajat kannattaa pyrkiä tunnistamaan ja poistamaan ruokavaliosta ainakin siitepölykauden ajaksi, jotta turhilta iho-oireilta vältytään.
Muutenkin lapsen ihottumien takana on usein joko ruoka-aineallergia, atopia tai jokin rokko, joka ärsyttää ihoa pidemmän aikaa. Tavallisesti mitä nuorempi lapsi on kyseessä, sitä todennäköisemmin ihottuman aiheuttaja on jokin ruoka-aine. Näitä voi olla vaikeaa löytää, etenkin silloin jos lapsi ei oireile muuten kuin ihollaan, eikä kärsi esimerkiksi vatsaongelmista. Oireet ilmestyvät usein viiveellä, joka vaikeuttaa niiden aiheuttajan löytymistä entisestään. Jos oireet ilmaantuvat heti tai ne ovat vaikeita, on lapsella todennäköisesti allerginen reaktio, joka voi johtaa sairaalahoitoa vaativaan anafalyksiaan.
Suojaa lapsen ihoa UV-säteilyltä kesäaikaan laittamalla aurinkovoidetta useita kertoja päivässä. Aurinko voi auttaa ihottumiin, mutta se voi myös aiheuttaa ja pahentaa niitä. Siksi aurinkovoiteen käyttäminen on tärkeää.
Talviaikaan kylmyys aiheuttaa ihon kuivumista, joten silloin rasvan tulisi olla paksumpaa kuin kesällä. Rasvan sisällysluetteloon kannattaa myös kurkata, jottei se sisältäisi vettä. Vesi kylmenee ja ”jäähtyy” ulkona ollessa, jolloin se voi lisätä iho-oireita.
Lapsien ihottumat saattavat helposti tulehtua, koska lapset leikkivät paljon eivätkä välitä missä touhaavat, onko kuraiset tai märät vaatteet. Käsihygienia saattaa myös unohtua, jolloin likaiset sormet siirtävät bakteereita ihottuma-alueelle silloin, kun lapsi raapii itseään. Ihottumien tilannetta kannattaa seurata ja hoitaa iho kuntoon heti, ettei oireet kroonistu tai muutu märkäruveksi.
Märkärupi on hyvin yleinen ja tarttuva bakteerien aiheuttama tulehdus. Pienellä alueella sijaitsevan märkäruven voi yrittää hoitaa antimikrobisella voiteella. Älä käytä kortisonia märkärupeen, sillä se voi pahentaa oireita huomattavasti. Puhdista märkärupialue esimerkiksi vanulapulla, liota rupi irti, kuivaa hellästi taputellen ja rasvaa iho sen kuivumisen jälkeen. Hoito tehdään kahdesti päivässä. Pese kädet huolellisesti hoidon jälkeen. Jatka toimivaa hoitoa niin kauan kunnes ihoalue on kunnossa. Yleensä se vie noin viikon. Jos oireet ovat vaikeita tai laajalle levinneitä, tarvitaan sen hoitamiseen antibioottikuuri. Pienen vauvan oireista täytyy ottaa yhteys neuvolaan tai lääkäriin.
Leikki-ikäisellä lapsella saattaa ilmetä erilaisia iho-oireita, mutta yksi ikävä pitkäaikainen ja yleinen viruksen aiheuttama tauti on molluskat. Iholle ilmaantuu pieniä näppylöitä, jotka muistuttavat hieman vesikelloa. Ontelosyylät häviävät itsestään, eikä niille ole kunnollista hoitomuotoa. Kärsivällinen odottaminen, ihon hyvästä perushoidosta huolehtiminen ja molluskojen varominen ovat melkeinpä ainoat oikeat hoitomuodot. Erilaisten luontaistuotteiden käytölle ei ole lääketieteellistä perustetta. Paksujen rasvojen käytön ollaan kerrottu helpottaneet oireita.
Usein molluskat tulehtuvat ennen kun ne lähtevät pois. Kuitenkin tulehtuneita molluskoja on syytä hoitaa, jottei niihin pääse mikään ulkopuolinen bakteeri. Joskus molluskoja puhkotaan, mikäli ne ovat vaikeissa paikoissa ja aiheuttavat kipua. Puhkominen on usein lapselle ikävää ja molluskan sisältä tuleva neste voi aiheuttaa iholle lisää molluskoja. Joten mikäli päätät puhkoa molluskoja, niiden häviämisen toivossa, kannattaa iho puhdistaa hyvin, jottei aiheuta lisää molluskoja ja tehdä toimenpide lapsen ehdoilla, pakottamatta.
Vaikeissa paikoissa olevat molluskat lääkäri voi poistaa, esim intiimialueelta tai taivekohdista. Suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen molluskoiden poiston kanssa. Molluskat voivat tarttua toisesta lapsesta toiseen, mutta niiden vuoksi ei tarvitse olla pois päivähoidosta eikä koulusta.
Muita syylätauteja on lapsilla jonkin verran. Ne ovat useimmiten käsissä ja jalkapohjissa olevia papilloomaviruksen aiheuttamia muutoksia. Näitä voidaan hoitaa apteekista saatavilla paikallishoitovalmisteilla, mutta niitä saatetaan joutua käyttämään useiden kuukausien ajan. Lääkäri voi poistaa syylät laserilla tai jäädyttämällä. Kouluikäinen lapsi voi pyytää hoito-ohjeet kouluterveydenhoitajalta.
Lasten iho-oireiden taustalla voi olla ruokavalion ja sukurasitteen lisäksi myös ulkoiset tekijät, joita voivat olla esimerkiksi lemmikkieläimet, homeet ja pölypunkit. Syyt täytyy löytää ja poistaa, että vältyttäisiin turhilta oireilta ja rasvauksilta.