fbpx

Sairauksista on moneksi

Applikaatio sisältää useamman sairauden kirjaamisvaihtoehdon. Tämä siitä syystä, että usein kun kärsii yhdestä, niin saattaa kärsiä toisestakin ja on helpompi kirjata kaikki oireet samaan paikkaan. Tästä se idea applikaatioon alunperin lähtikin.

Tottakai monet muutkin sairaudet saattavat olla osana elämää, mutta linjasimme nyt allergiat, astman ja ihosairaudet ainakin näin alkuun yhdeksi paketiksi. Kaikkia ei tietenkään nämä kaikki sairaudet vaivaa, joka on tietenkin hyvä asia, mutta silloin voi ottaa vain osan applikaatiosta käyttöön ja jättää muut omaan arvoonsa.

Mistä sitten tietää milloin mikäkin vaivaa? Siitä idea oikeastaan lähtikin, sen selvityksestä. Tästä voit lukea lisää blogista ja tarinamme-välilehdeltä. Mutta mennään itse pääasiaan, mistä tiedät onko sinulla allergiaa, astmaa tai jokin ihosairaus.

Oma-arviointia tehdessä, kannattaa lukea tietoa mahdollisimman paljon erilaisista luotettavista lähteistä, kysyä vertaistukiryhmistä apua ja loppujen lopuksi turvautua lääkäriin. Mikäli oireet on suuria, tulee lääkäriin hakeutua heti.

Jos kuitenkin haluat itse etsiä oireille selitystä, voit kokeilla löytää niitä applikaation avulla, mutta aloittaisin miettimällä sopiiko oireesi johonkin sairauteen, jota sivuillamme käsittelemme.

Alle olemme keränneet joitakin vertaistuen piirissä ilmeneviä asioita ja huomioita. Tutustu myös Käypä hoito-suosituksiin, osoitteessa www.kaypahoito.fi .


Mikä voi olla allergiaa?

Nuha
Allerginen nuha vaivaa monia suomalaisia ja on ikävä vaiva arjen keskellä. Nenä vuotaa jatkuvasti kirkasta nestettä ja siihen voi liittyä aivastelua.
Tähän ratkaisuna on usein allergialääke ja nenäsumutteet. Ongelman jatkuessa hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Silmäoireet
Silmät vuotaa ja niitä kutittaa, ne voi punoittaa, olla turvoksissa ja kirvellä polttavastikin, sekä pahimmassa tapauksessa voi tulla luomitulehdus.
Ratkaisuna on silmätipat ja allergialääkkeet, sekä pahimpina siitepölykausina kannattaa pysytellä sisätiloissa ja peseytyä ulkoilun jälkeen.

Aivastelu, yskä ja hengen ahdistus
Aivastelu on allergiaoireista yleisin. Pahimpina allergiakausina joillekin voi ilmaantua hengenahdistusta ja sen myötä kova yskä. Suuta voi myös kutittaa sekä kurkku tuntua kuivalta.
Aluksi voi ottaa allergialääkettä, mutta oireiden vaikeuduttua tulee hakeutua lääkäriin!

Vatsavaivat
Monet vatsa- ja suolistovaivat voivat johtua allergioista tai yliherkkyyksistä. Suoliston tasapaino ja hyvinvointi on allergioiden hoidossa erittäin tärkeää.
Vatsavaivojen kanssa kannattaa tukeutua lääkäriin, jottei oireet pahene ajan kanssa ja muutu kroonisiksi. Syitä vatsaoireisiin voi löytyä myös monia muita ja ne täytyy aina selvittää!

Iho-oireet
Ihottumat voi johtua allergioista, vaikka ihosairauksiakin on monia ja nekin voi alkaa yllättäen. Oli kyse kummasta tahansa, helpostusta saat ruokavalio muutoksilla ja sopivan ravinnon löytyessä olo monesti helpottaa.
Pienten ihottuma-alueiden kanssa voit yrittää kortisonivalmisteita ja perusvoiteita. Tilanteen vaikeuduttua kannattaa hakeutua lääkärin puheille, jottei tilanne kroonistu.

Anafylaksia
eli henkeä uhkaava allerginen reaktio
Yleensä alle 30 minuutissa kehittyvä allerginen vahva reaktio, johon kuuluu usein mm. kutiseva tai punainen nopeasti leviävä ihottuma, kasvoja tai kaulaa turvottaa, palan tunnetta kurkussa ja pahimmassa tapauksessa hengittäminen vaikeutuu ja voi menettää tajunnan. Tämän allergisen reaktion kanssa ei ole leikkimistä, sairaalaan on hakeuduttava HETI! Kohtaus on hengenvaarallinen ja siihen tarvitaan AINA lääkäriä sekä sairaalahoitoa!
Hoito on aina sairaalassa! Kun olet saanut kohtauksen kertaalleen, tulee sinun jatkossa kantaa mukanasi EPIPEN-kynää, sekä kertoa läheisillesi asiasta.

Allergiaoireita on monia erilaisia ja ne on jokaisella hieman erilaiset. Tästä syystä oireistoa on hyvin vaikea linjata täysin yhteneväksi, joten kuuntele oireitasi, hoida niitä sen mukaan ja tarvittaessa hakeudu lääkärin hoitoon. Mitä pahemmat oireet, sitä nopeammin on otettava yhteys hoitavaan tahoon.


Astma ja hengistysoireilu

Astma
Astma on pitkäaikainen keuhkoputkien limakalvojen tulehduksellinen sairaus, joka todetaan tutkimuksien perusteella.
Astma tulee pitää hallinnassa lääkityksellä, jotta se ei vaivaisi liikaa arkea.

Hengenahdistus
Pitkittynyt hengenahdistus voi viitata astmaan ja se tulee aina tutkituttaa. Äkillinen hengenahdistus voi myös olla anafylaktisen shokin oire, tällöin tulee hakeutua sairaalahoitoon välittömästi.
Hengenahdistus vaatii aina lääkärin arvion.

Pitkittynyt yskä
Oireiltaan pitkittynyt yskä voi olla kuivaa tai limaista. Usein pitkittyneeseen yskään liittyy myös astman kaltaisia oireita, jotka tulee selvittää lääkärin kanssa.
Hakeudu pitkittyneen yskän vuoksi aina lääkäriin.

Usein erilaisten hengitysoireiden kanssa tulee hakeutua lääkärin hoitoon. Näitä oireita ei useinkaan pysty kotikonstein hoitamaan, vaan tarvitaan erinäisiä lääkkeitä hoidon avuksi.

Astmaatikon täytyy aina muistaa hoitaa itseään, koska hyvä hoito takaa hyvinvoinnin.

Iho-oireet ja sairaudet

Atooppinen ihottuma
Monen suomalaisen perussairauksiin kuuluva ihosairaus, jolla kuvataan kuivaa ihoa, joka saattaa kutista tai hilseillä.
Tähän auttaa vain ahkera rasvaus. Ruokavaliomuutoksilla voi löytää apua ihon kuntoon.

Ekseema
Tämä on myös hyvin yleinen suomalaisten sairastama ihotauti ja tarkoittaa ihon pintaosien tulehdusta, joka pitempään jatkuessaan siirtyy ihon syvempiin osiin ja voi muuttua krooniseksi.
Ihon hyvinvointi on tärkein työkalu saada ekseema hallintaan. Ihon huolellinen puhdistus ja rasvaus on tärkeimpiä hoitomuotoja. Ruokavaliosta saa usein suurta apua ekseeman hoidossa.

Urtikaria
Usein laaja-alainen kutiseva ihottuma, joka ilmaantuu yllättäen. Syynä voi olla allerginen reaktio tai infektion aiheuttama oire.
Tähän auttaa useimmiten allergialääkkeet ottaminen, laaja-alaisissa ja isoissa reaktioissa on syytä mennä lääkäriin, jotta anafylaksia poissuljetaan.

Akne
Etenkin nuoria piinaava sairaus, jossa ihon talirauhanen tulehtuu ja näin ollen aiheuttaa punoittavia finnejä iholle.
Huolellinen ihon puhdistaminen ja kosteuttaminen on parhaita hoitokeinoja. Lääkäriltä on saatavilla monipuolisesti erilaisia hoitokeinoja mikäli vaiva kehittyy arkea haittaavaksi.

Psoriasis
Usein iho-oireilla oireileva immuunijärjestelmän pohjalta syntyvä tulehdustauti. Oireina voi olla laaja-alaiset tai vain tietylle alueelle sijoittuvat eriasteiset ihottumat.
Kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, jotta ongelman ydin saadaan kiinni ja oikea hoitomuoto löydetyksi. Ruokavalio on keskeisessä roolissa psoriakseksen hoidossa.

Ihosairauksia tunnetaan yli 3tuhatta, joista suuren osan kanssa pystyy elämään normaalia arkea kun pitää oikeanlaisesta ihon hoidosta huolta. Mikäli et pärjää kotikeinoin iho-oireiden kanssa, mene lääkäriin ja keskustele hänen kanssaan erilaisista hoitomuodoista. Monien iho-oireiden pahentumisen taustalla on ruokavalio, kun sitä hieman muuttaa, niin voi saada helpostusta arkeen.


%d bloggaajaa tykkää tästä: