fbpx

Nuoren astma

Alle olemme keränneet joitakin vertaistuen piirissä ilmeneviä asioita ja huomioita. Tutustu myös Käypä hoito-suosituksiin, osoitteessa www.kaypahoito.fi .

Astmaatikon täytyy aina muistaa hoitaa itseään, koska hyvä hoito takaa hyvinvoinnin.

Nuoren astma

Astma voi puhjeta milloin tahansa, myös nuoruudessa tai varhaisaikuisuuden kynnyksellä. Käänny lääkärin puoleen aina, jos epäilet astmaa.

Jos olet jo astmaatikko, voi astmalääkitys vaatia tarkistuksen nuoruudessa ja varhaisaikuisuudessa. Silloin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin tai astmahoitajaan. Nuorta tulee tukea astman kanssa, jotta hoito pysyy hyvänä ja siitä muistetaan pitää huolta. Teini-iässä kehossa saattaa olla paljon muutoksia, jolloin myös astma voi reagoida tai aaltoilla, joskus muuttua jopa täysin oireettomaksi. Pääasia on hoitaa astmaa oireiden ja lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Nuori tarvitsee tukea astman hoitotasapainon säilyttämiseksi. Liikuntaharrastukset saattavat jäädä sivuun, kun nuori löytää uusia mielenkiinnon kohteita. Aikuinen voi innostaa nuorta pitämään huolta itsestään. Liikkuminen on erityisen merkityksellistä hoitotasapainon kannalta, koska se auttaa huolehtimaan hapenottokyvyn säilymisestä.

Tupakointi ja astma eivät ole hyvä yhdistelmä, joten tupakoinnin vaaroista täytyy puhua. Astmaatikon on unohdettava tupakkakokeilut kokonaan, vaikka ystävät painostaisivat. Jos nuori kuitenkin aloittaa tupakoinnin, vanhemman tulee tukea tupakoinnin lopettamisessa kaikin keinoin ja keskustella asiasta keuhkotautien lääkärin kanssa. Tupakoiva aikuinen voi toimia esimerkkinä nuorelle ja lopettaa oman tupakoinnin. Näin vanhempi osoittaa olevansa tosissaan.

Nuoren täytyy oppia kantamaan vastuu omasta hyvinvoinnista ja lääkityksestä. Nuoren kanssa kannattaa käydä läpi hyvän omahoidon merkitys, lääkitys ja lääkityksen oikea annostus. Todennäköisesti nuori tietää nämä asiat jo, mutta kertauksesta ei ole ainakaan haittaa. Nuorille astmaatikoille on olemassa vertaistukiryhmiä ja keskustelufoorumeita, joissa nuori voi keskustella muiden astmaa sairastavien nuorten kanssa. Hyvässä hoitotasapainossa oleva astma ei rajoita nuoren elämää.


%d bloggaajaa tykkää tästä: