fbpx

Tietoa oirepäiväkirjasta ja sen käytöstä

Kuten olet varmasti jo huomannut, monien oireiden taustalla on ruokavalio, ulkoiset tekijät, mieliala ja välillä tuntuu siltä, ettei oireille löydy selitystä. Siksi applikaation perusteellinen käyttö on tärkeää, että pystyt löytämään helpommin mahdolliset oireiden aiheuttajat tai pahentajat.

Tutustu ohjeisiin huolella, että saat käyttökokemuksesta kaiken irti. Applikaatioon tulee jatkossa päivityksiä, joista tiedotamme täällä ja blogissamme.

Toivottavasti voimme auttaa sinua applikaatiomme avulla! Ota yhteyttä sähköpostilla tai yhteydenottolomakkeella, jos sinulle tulee mieleen parannusehdotuksia tai uusia ominaisuuksia.

Tervetuloa käyttämään oirepäiväkirjaa!


Oirepäiväkirjan kirjautumisnäyttö

Kirjautuminen applikaatioon


Ensimmäisenä sinun tulee rekisteröityä käyttäjäksi, tämä toimii perinteisellä sähköposti+salasanalla käytännöllä, syötä tiedot ja käy vahvistamassa rekisteröityminen sähköpostistasi.

Voit kirjautua applikaatioon, vasta kun olet vahvistanut rekisteröitymisen sähköpostistasi.

Voit halutessasi kirjautua useampaan laitteeseen yhtäaikaisesti samoilla käyttäjätunnuksilla. Tällöin huolehdit itse laitteiden turvallisuudesta. Suosittelemme käyttämään yksiä tunnuksia yhtä laitetta kohden.

Applikaation ehtoihin voit tutustua applikaation kirjautumis/info-sivulta löytyvien linkkien kautta. Löydät tiedot myös verkkosivuiltamme.


Käyttäjäprofiilien luonti

Voit lisätä applikaatioon maksimissaan 6 hengen tiedot.
Näin saat ylläpidettyä koko perheen oireita yhdessä paikassa. Mikäli käyttäjämääriä tullaan kaipaamaan lisää, pyritään tämä muutos tekemään seuraavien päivityksien aikana. Kyseisestä asiasta voit laittee meille ehdotuksen yhteydenottolomakkeella ja sähköpostilla.

Profiiliin voit kirjata seuraavat perustiedot:

 • Nimi
 • Ikä
 • Imetysdieetti (valitse mikäli dieettaat vauvan oireiluja varten)
 • Käytössä olevat lääkkeet, rasvat ja ravintolisät (Lääkkeet)
 • Olemassa olevat allergiat
  (ruoka-aineallergiat, lääkeaineallergiat)
 • Varmasti sopivien ruokien listaus
  (tarkoitettu lähinnä moniallergisille tai
  vauvoille joille etsitään sopivia ruokia)
 • Vaikuttavat ulkoiset tekijät (esimerkiksi siitepölyt, eläimet, homeet joille altistuminen arjessa)

Applikaatio ei tarvitse tarkkoja henkilötietoja, koska pyrimme pitämään applikaation mahdollisimman keveänä ympäristönä. Tästä syystä pidättäydymme syötettyjen henkilötietojen kanssa mahdollisimman minimissä.

Kaikki applikaatioon kirjatut tiedot ovat kuitenkin käyttäjän omalla vastuulla ja niistä vastaa pelkästään
käyttäjä. Kaikkien syötettyjen päiväkirjamerkintöjen antaminen on vapaaehtoista ja täysin käyttäjän päätettävissä. Jos tallennat sovellukseen erityisen arkaluonteisia tai henkilökohtaisia tietoja, kannattaa huomioida ettei esimerkiksi kuvissa näy henkilöturvatunnusta.

Lisättyjä profiileja voit jatkossa vaihtaa applikaation yläbannerissa olevasta pallojen rivistöstä. Jatkossa tunnistat aktiivisena olevan käyttäjän oikeaan yläkulmaan ilmestyvän pallon väristä ja nimikirjaimista, etusivulla näet myös henkilön nimen.

Oirepäiväkirjan profiilisivu

Oirepäiväkirjan käyttö

Ruokapäiväkirjan muistiinpanojen
perusnäkymä näyttää tältä.
Löydät sieltä myös valmiin ainesosaluettelon.
Ruokapäiväkirja merkinnän jälkeen
voit lisätä siihen myös kuvan.

Ravinto

Oirepäiväkirjaan pystyt kirjaamaan nautitut ruuat ja juomat. Tärkeää myöhempää tilastointia varten olisi, että ruoka-aineet merkataan aineittain (ruuan sisältö), jotta käyttäjän on helpompi löytää yksittäiset ruoka-aineet, jotka pahentavat oireita. Oireiden aiheuttajia voi olla useita ja yksittäisten aineiden etsiminen voi olla haastavaa.

Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaan voit kirjoittaa esim. “leipä” ilman suurempaa sisällysluetteloa, mutta silloin kannattaa tekstikenttään
kirjata mistä leivästä on kyse (valmistaja ja tuotteen myyntinimi) tai voit ottaa kuvan sisällysluettelosta ja tallentaa sen tiedostoon, josta voit oireiden ilmaannuttua tarkistaa mitä ruoka on sisältänyt.

Tekstikenttää voit käyttää myös kirjataksesi muistiinpanon koskien kyseistä ruokailua; vapaavalintaisen tekstin, esimerkiksi valmisruuan nimen tai ruoka-aineiden grammamääriä, onko kyse vahinkoaltistumisesta vaiko tarkoituksen mukaisesta altistuksesta.

Huom! Mikäli puhelimesi tarjoaa mahdollisuuden käyttää näppäimistön mikrofonitoimintoa, pystyt sanelemaan muistiinpanosi ja nopeutat muistiinpanon tekemistä.

“Ruoka”-kenttään kirjataan ruuan ns. otsikko, se voi olla joko ruuan nimi esim. ”kinkkukiusaus” tai ruuan aikaan perustuva tieto ”aamupala”. Tämän käyttäjä saa itse päättää kuinka kenttää tahtoo käyttää, se on tarkoitettu selvennykseksi ainesosaluettelolle.

Applikaatiossa on valmis ruoka-ainelista (”ainesosat”-nappi), josta voit valita ruokia. Voit kirjata myös
itse ainesosia, koska listalta ei välttämättä kaikkia löydy. Yhtä ruokailua kohden pystyy listaamaan 25 ruoka-ainetta. Määrää lisätään mikäli tuntuu, että sille koetaan tarvetta. Itse kirjatut ainesosat voit
kirjoittaa kohtaan ”oma ainesosa” ja sen jälkeen paina “lisää”-nappia.

Ruokien ainesosia voit etsiä hakukentän kautta, kirjoita ruoka-aine tai osa siitä, niin löydät sen listalta. Voit valita useitakin samalla hakusanalla tai -kerralla. Mikäli valitsemaasi ainesosaa ei listalla ole, voi sen kirjoittaa
kohtaan ”oma ainesosa”.

Pystyt käyttämään molempia ”tekniikoita” samaan tapahtumaan. Sekä jos kirjoitat ”oma ainesosa”-kenttään ilman kirjoitusvirheitä ainesosan nimen,
osaa hakutoiminto täpätä tuotteen listalta, tämä kuitenkin vaatii samaa kirjoitusmuotoa.


Oireet, lääkkeet, PEF-mittaus, ulkoinen tekijä ja muistiinpanot

Applikaatioon pystyt kirjaamaan monia erilaisia tietoja, kaikkia kohtia ei tietenkään tarvitse käyttää, koska sille ei aina onneksi ole tarvetta. Täytä applikaatiota siltä osin, kuin näet sille käyttöä.

Oireet pystyt kirjaamaan samaan tyyliin kuin ruuat ja juomat, myöskin lisäämään omia oireita. Käyttö on samankaltainen kaikin puolin, mutta ns.”otsikointia” ei ole, koska kaikki oireet ovat yhtä tärkeitä eikä niitä välttämättä osaa nimetä yhdeksi kokonaisuudeksi.

Lääke välilehdelle voit lisätä käytetyt lääkkeet tapahtumiksi, applikaatio hakee tallentamasi lääkkeet, rasvat ja ravintolisät vaihtoehdoiksi, joista sinun on helpompi valita halutut tuotteet, joita sillä hetkellä käytät/käytätte. Lääkemerkintään voit kirjata myös vapaavalintaisen tekstin muistiinpanoksi esim. lumiukkorasvaus.

Ulkoiset tekijät kohtaan voit lisätä esimerkiksi siitepölyallergiat, homeet, eläimille altistumiset, jne jne.

Muistiinpano välilehdelle voit lisätä myös testien tuloksia, lääkärien epikriisejä, muita kirjaamisen arvoisia asioita joita pidät tärkeänä yms. Nämä
välilehdet löydät “Muu”-valikon painikkeen alta.

Huom! Mikäli puhelimesi tarjoaa mahdollisuuden käyttää näppäimistön mikrofonitoimintoa, pystyt sanelemaan muistiinpanosi ja nopeutat muistiinpanon tekemistä.

Kaikkiin välilehtiin on tehty mahdollisuus lisätä kuva, joten pystyt hyvin esittämään kuvilla esimerkiksi ihottumia lääkärillesi tai vauvan ulosteen koostumusta, mikäli se herättää sinussa huolta.

Kuvan pystyy lisäämään heti kun olet ensin tehnyt perus merkinnän ja tallentanut sen, seuraavassa kohdassa applikaatio ehdottaa sinulle kuvan lisäystä.

PEF-mittauksien tulokset pystyy tallentamaan applikaatioon 1 puhallus/tapahtuma, sekä lisäämään myös kirjoitetun muistiinpanon. Voit valita onko puhallus tehty ennen vaiko jälkeen lääkettä.

Oirepäiväkirjan oirevälilehden perusnäkymä
on tällainen. Valmiiksi kirjattuja oireita
löydät myös valmiilta listalta. Voit lisätä niitä
myös itse kirjoittamalla.
Pef-mittauksia voit tallentaa yhden kerrallaan, muistathan merkata onko tulos ennen lääkettä vai lääkkeet oton jälkeen. Lisäpuhalluksista voit kirjoittaa myös muistiinpanon jos puhalluksella on jokin tietty syy.
Erilaisia toimintoja löydät lisää Muut-valikon takaa.

Oirepäiväkirja ei ole “itse-diagnosointi” työkalu, mutta se auttaa muistamaan erilaiset oireet, jotta ne on helpompi esittää lääkärille. Lääkärille on erittäin tärkeää tietää, milloin oireita on ollut, kauanko ne on kestäneet ja kuinka usein ne toistuvat. Onko oireet lieventyneet esimerkiksi jollain lääkityksellä, mutta palanneet tai onko jonkin ruuan vähentäminen helpottanut oireita. Kun kirjaat kaikki oireesi, pystyy lääkäri näkemään kokonaisvaltaisen faktatietoon perustuvan oire- ja terveyshistoriasi, näin hänen on helpompi määrätä lisätutkimuksia, lääkkeitä ja tehdä diagnoosi. Myös turhilta lääkärikäynneiltä ja lääkekokeiluilta saatetaan välttyä.


Applikaatio sisältää ennalta myydyn mainospaikan, johon sijoitamme aihealueeseen sopivia mainoksia. Mainokset eivät ole kohdennettuja tai niitä varten ei ole kerätty henkilötietoja. Mainosta klikattaessa pääset mainostajan sivustolle, jossa käytetään mainostajan omia tietosuoja- ja eväste-ehtoja.


%d bloggaajaa tykkää tästä: