fbpx

Vauvan ihosairaudet

Alle olemme keränneet joitakin vertaistuen piirissä ilmeneviä asioita ja huomioita. Tutustu myös Käypä hoito-suosituksiin, osoitteessa www.kaypahoito.fi .

Asiantuntevan hoidon varmistamiseksi suosittelemme sinua ottamaan yhteyttä alan erikoislääkäriin etenkin, jos oireet ovat keskivaikeita tai vaikeita ja ne hankaloittavat arkea merkittävästi.


Vauvan ihosairaudet

Pienen vauvan iho on herkempi monille asioille, kuten ihonhoitotuotteille ja bakteereille. Pienen vauvan kanssa saakin olla hieman varuillaan mitä tuotteita heidän iholleen laittaa. Tästä syystä kannattakin aina varmistaa tuotteen sopivuus neuvolasta, jos olet epävarma.

Nykyään synnytyssairaaloissa ei enää pestä lapsia heti, koska lapsikina tuo suojaa vauvalle. Se pitää bakteerit loitolla ja antaa suojaa vauvan herkkälle iholle. Lapsikina imeytyy muutamissa tunneissa lapsen ihoon ja suojaa sitä kautta lasta hyvin pitkään. Vastasyntyneen lapsen iholla ei kannata käyttää muuta kuin vettä pesuissa. Erilaiset kosteuspyyhkeet ovat pienen vauvan iholle usein turhan vahvoja.

Mikäli perheessä on muita atoopikkoja, on hyvin todennäköistä että vauvakin on atoopikko. Lapsen ihoa kannattaa tarkkailla ja hoitaa mahdollisimman hyvin jo pienestä pitäen heille sopivilla tuotteilla. Kortisonivoiteita tulee välttää niin pitkään kuin mahdollista, koska vauvan iho on jo muutoinkin hyvin ohut ja herkkä. Kortisoni kun ohentaa ihoa jatkuvassa käytössä.

Vauvoille suunnattuja tuotteita on paljon, mutta nekään ei sovi kaikille. Kannattaa kääntyä neuvolan puoleen mikäli tuntuu, että lapsen iho saattaisi vaatia erityistä huomioo ja hoitoa. Joitakin vauvoja joudutaan rasvaamaan synnytysosastolta lähtien, joillakin iho lehahtaa ihottumille muutaman kuukauden ikäisenä ja sitä on vaikea saada rauhoittumaan kotikonstein.

Vauvat eivät osaa raapia itseään, joten ihon kutina ja arkuus esiintyvät usein itkuisuutena ja huonounisuutena. Vauvojen kuuluu itkeä, mutta ei ihosta johtuvaa tuskaa, joten luota omaan arvioosi ja pyydä apua. Pienen vauvan kutinaan ei saa antaa allergialääkettä ilman lääkärin määräystä.

Ihopoimut voivat aiheuttaa ongelmia. Vesipesu ja kuivaus ovat hoidon kulmakivi. Älä anna maitojäämien jäädä ihopoimuihin, koska se voi hautoa ihon rikki ja tulehduttaa sen. Tärkeintä on pitää alue puhtaana ja kuivana. Perunajauho ja talkki ovat vanhan kansan konsteja, mutta talkki voi olla liian vahvaa ja koostumuksensa vuoksi ärsyttää ihoa entisestään. Kuiva ihoalueet taputtelemalla, vältä hinkkaamista.

Vauvoilla on tapana imeä sormiaan tai jopa koko nyrkkiä. Käsien iho vaatii hyvää huolenpitoa ja rasvausta useasti päivässä, että kuolan kuivattamat kädet eivät halkeile ja mene haavoille. Suosittelemme käyttämään lapsille sopivaa rasvaa, joka ei sisällä vettä. Tarkista myös vauvan ranteiden kunto, sillä joskus käsi eksyy suuhun rannetta myöden tai kuolaa jää ranteiden poimuihin.

Vaippa-alueen ihottumat voivat olla vaikeita. Vaippaihosta huolehditaan vesipesuilla ja huolellisella kuivaamisella. Vaippaihon hoitamiseen löytyy monia tuotteita, mutta ihosairaan lapsen kohdalla suosittelemme jättämään kosteusliinat kaupan hyllylle. Talkkia laitetaan vain ohut ja sileä kerros puhtaalle iholle. Perunajauhot olivat vanhan kansan suosiossa. Se voi olla edelleen ihan toimiva konsti, vaikka sen käyttämisestä väitellään puolesta ja vastaan.

Vauvan rasvauksesta kannattaa tehdä rento arkirutiini ja kiva yhteinen tapa, esimerkiksi hellästi hieromalla vauvaa rasvatessa ja laulamalla hänelle. Näin rasvaushetket pysyvät mukavina, eikä välttämättömästä asiasta tule vauvalle ikävä, pakollinen paha.

Aamun ja illan välisten rasvausten välillä on hyvä pestä edelliset rasvat pois, ettei ihossa ole liian monta rasvakerrosta. Lääkerasvauksen ja perusrasvauksen välissä pidetään 1-2 tunnin tauko, ettei perusvoidetta laimenna lääkerasvaa. Älä pese lasta näiden kahden rasvauksen välillä.

Hieman liikkuva ja isompi vauva voi saada ihottumia alueille, jotka hinkkaavat maata vasten. Näitä ihoalueita kannattaa rasvata ennen päiväunia, jotta iho saa rauhoittua vauvan nukkuessa.

Vauva oppii raapimaan itseään iän myötä. Vauvan kynnet kannattaa pitää lyhyinä ja yrittää opettaa lasta pyytämään rasvausta. Voitte esimerkiksi opettaa pienen lapsen näyttämään rasvapurkkia, jolloin hänen on helpompi kertoa kutiamisesta. Lapsi oppii yllättävän nopeasti sen, mikä helpottaa kutinaa.

Vaikeiden vauvojen ihottumien hoidossa kannattaa aina käydä niihin erikoistuneella lääkärillä, joka ymmärtää myös allergioita. Saattaa olla, että lapsi reagoi johonkin äidinmaidon kautta saatuun ruoka-aineeseen. Tällöin kannattaa harkita imetysdieetiä. Asiasta kannattaa kuitenkin keskustella aina ensin lääkärin kanssa. Myös vertaistukiryhmistä saa paljon apua, sekä vertaistukea hankalaan ja väsyttävään tilanteeseen. Lääkärien mielipiteet imetysdieetistä vaihtelevat paljon, mutta useat äidit ovat saaneet siitä hyödyn lapsien oireiluihin. Imetysdieetin kanssa tulee kuitenkin edetä suunnitellusti ja harkiten.

Vauvan iho-ongelmiin voi olla syynä myös perheen tai lähipiirin lemmikkieläimet tai muut ulkoiset tekijät. Näihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne saattavat ilmaantua salakavalasti, esimerkiksi tuttavaperheellä on koira ja lapsi on sille hyvin allerginen. Tällöin riittää pelkästään tuttavaperheen jäsenen läsnäolo aiheuttamaan allergisenreaktion, joka ilmenee iho-oireilla.

Päiväkotiin mentäessä lapselle tulee laittaa mukaan tarvittavat rasvat, niiden käyttöohjeet sekä käydä lapsen hoitajien kanssa perusteellisesti läpi mitä milloinkin käytetään. Kannattaa myös varata reilusti vaatteita, jotta pystyvät vaihtamaan uusiin kuiviin mikäli sattuu vahinko esimerkiksi ruokapöydässä. Päiväkodin henkilökunnalle kannattaa painottaa, ettei ihosairauksista kärsivän lapsen iho kestä kosteutta, joten vaatteet tulee pitää kuivina.

Ensimmäisen ikävuoden jälkeen lapsi oppii pikku hiljaa kertomaan sanoin olostaan, jolloin kutinaan on helpompi reagoida heti ja hoito helpottuu huomattavasti.

Vauva-arki ihosairaan lapsen kanssa on raskasta ja väsyttävää, mutta siitä kannattaa silti yrittää nauttia ja levätä aina kun voi. Jokainen vanhempi tekee parhaansa, vaikka tieto siitä ei auta sillä hetkellä, kun vauvan oloa ei pysty helpottamaan kaikesta yrittämisestä huolimatta. Pikku hiljaa keinoja lapsen voinnin parantamiseen kyllä löytyy ja arki helpottuu.

Ensimmäinen askel ihosairautta sairastavan vauvan kanssa on ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Vaadi lapselle hoitoa ja hoida ihoa huolellisesti annettujen ohjeiden mukaan. Ota yhteyttä neuvolaan uudelleen, mikäli oireilu jatkuu ja pyydä tarkistamaan hoitomuoto. Joskus oikean hoidon löytyminen vaatii pidempää etsimistä, mutta yleensä se löytyy muutaman kokeilun jälkeen.


%d bloggaajaa tykkää tästä: